STEG-FÖR-STEG KLÄNNINGSMÖNSTER

Efter jag lagt upp bild på den prickiga klänningen på facebook fick jag väldigt, väldigt många kommentarer och frågor om mönster, hur jag gjort mm. Så istället för att skicka mail till var och en utav er försöker jag mig på en liten steg-för-steg här på bloggen istället. För självklart delar jag med mig av det jag precis själv lärt mig tack vare en fantastiskt tjej vid namn Sara. Betalningen jag vill ha för det hela är en liten kommentar om vad ni tyckte om beskrivningen och sen bild på det färdiga resultatet! :)
 
Vad jag förstod det som undrade ni framförallt hur man fick till fallet på kjolen, så jag har valt att fokusera på det. Är det någon som vill ha mer exakta mått även på överdelen än dom som jag ritat ut på sista bilden får hojta till. Jag tänkte som så att jag skriver en lite generell beskrivning men ungefärliga mått, och så skriver jag måtten jag valde inom parentes där det är relevant. 
 
Först ritade jag upp en överdel baserad på mitt mått under bysten, och så ritade jag dit en mf-linje.
 
Dags att forma linningen för att få fram den böljande kjolen. Gå ner t ex 3-4 cm (3 cm) från midjan på mf.
 
 
Dra/forma en jämn båge ut till sidan. Ju mer man går ner på mf och ju mer bågad du gör linjen, desto mer böljande blir kjolen.
 
 
Bestämt hur vid kjolen ska vara genom att dra ett rakt streck från sidan och neråt/utåt. Detta är din sidosöm.
 
 
Mät sedan hur lång din kjol ska vara från linning till fåll på mf (65 cm)
 
 
Mät ut samma mått på sidosömmen från linningen och ner.
 
 
Forma din nedre fåll genom att mäta från din linning (bågen) och ner hela vägen. Viktigt! Längst ner på mf och sidosöm ska det vara vinkelrakt 2-4 cm (3 cm) in på fållen. Här har jag markerat det med två vinklar.
 
 
Kilen som är skuggad ska alltså klippas bort, och kjolens böjda linning sys på överdelens raka.
 
 
Kontrollera så att längd på mf och sidosöm är lika + att fram- och bakstycke är lika långa innan du sätter saxen i tyget. Så, nu är det bara att gasa och sy ihop alltsammans!
 
En liten snabb ritning på diverse mått som jag hade på min, som kanske kan hjälpa er lite på traven
 
 
 
 
 
 
 

MAMMANS NYA KLÄDER

Gav mig även på att försöka sy nåt somrigt till mig själv att packa ner i resväskan. Skulle jag aldrig ha gjort för nu är jag fast! Sorry Hampus, inga mer kläder till dig, mamma vill sy till sig själv! ;)

Mjukstartade lite med enkel kjol...

 
...innan jag gav mig på större projekt :)Blev en liten mössa också av spillet. Kändes aningen konstigt att sy mössa av sommarkjoltyget. Men men, ska försöka locka fram våren med den! 

EN SPRILLANS NY GARDEROB

Nu kör vi på igen! Vart ett långt uppehåll med julledigt hela familjen och sen semesterresa på det, men nu är vi tillbaka i vardagen. 

Först ut, två set med kläder till lilleman. Allt på gränsen till för välmatchat men vad gör man inte för att underlätta packningen?! :)
Sen lite smått som behövdes till resan. "Pillfilt" var en superbra sysselsättning på planet, tips till alla mammor vars barn älskar lappar! 


Sen undrar jag varför jag inte sytt mig ett sånt här blöjfodral tidigare. Plats för blöjor och våtservetter som gör det lätt att hitta i skötväskan eller som på planet när man inte kunde släpa med sig hela väskan in på den trånga toaletten. Kan tänka mig att det även är sjukt smidigt att bara slänga på vagnen också om man bara ska bort nånstans en snabbis.RSS 2.0